Lichthinder

Bij het opstellen van een verlichtingsplan voor bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk is het van belang dat de normen voor lichthinder niet overschreden worden. VORtech heeft een applicatie ontwikkeld waarmee de verwachte lichthinder van het verlichtingsplan zichtbaar gemaakt wordt in foto's van het gebied.

Overal licht

Nederland is een goed verlicht land. Een beetje te goed soms, want er zijn nauwelijks nog plekken waar het goed donker wordt. Lichthinder heeft nadelige effecten, met name voor de dieren in ons land. Het effect van de verlichting wordt dan ook steeds meer van belang in milieu-effectrapportages.

Een voorspelmodel voor lichthinder

Royal Haskoning (nu onderdeel van Royal Haskoning DHV) heeft door VORtech een applicatie laten ontwikkelen voor het voorspellen van lichthinder. De basis van deze applicatie wordt gevormd door een rekenmodel waarmee het effect van elk verlichtingselement te berekenen is. Daarbij wordt ook rekening gehouden met bijvoorbeeld de kleur van het licht en of de lamp naar boven of juist naar beneden straalt. Verder kan ook de invloed van verschillende weersomstandigheden bekeken worden.

Weergave in een fotomontage

De resultaten van het rekenmodel worden aan de hand van een fotomontage weergeven. Uitgaande van een foto van de huidige situatie berekent de lichthinderapplicatie wat het effect van een geplande verlichting is en monteert dit in de foto. Daarbij wordt rekening gehouden met de lichtgevoeligheid van de camera bij de gebruikte sluitertijd en diafragma. Op die manier ontstaat er een realistische voorspelling van het effect van de geplande verlichting.

Heeft u specifieke rekenprogrammatuur nodig?
Lees over onze diensten voor het ontwikkelen van rekenprogrammatuur of neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Neem contact op