De Pi-dag challenge 2023

Op 14 maart besteedt VORtech jaarlijks aandacht aan de Internationale Dag van de Wiskunde. Dit jaar doen we dat door het uitschrijven van de Pi-dag challenge. Eerder hebben we intern al met veel plezier aan de opgave gewerkt maar we zijn benieuwd welke nog betere oplossingen er zijn.

De Pisano-periode

De Fibonacci-reeks begint met [0, 1, 1, 2, …] en bevat steeds grotere getallen naarmate de reeks vordert. Als je getallen modulo n neemt, dan wordt de reeks uiteindelijk periodiek. Dit wordt de Pisano-periode π(n) genoemd. De reeks Pisano getallen voor n = [1, 2, 3, …] is A001175.

De uitdaging

Schrijf een functie get_pisano_numbers() in Python, die voor een lijst van getallen n de bijbehorende lijst van π(n) teruggeeft. Bijvoorbeeld: get_pisano_numbers([1,3]) zou [1,8] moeten teruggeven.

De winnaar van de Pi-dag challenge 2023 is de functie die zowel het kortste als het snelste is.

Verdere informatie

Een readme file met meer details over de regels en de beoordeling en een voorbeeld code zijn te vinden op onze GitHub repository.

Stuur je inzending uiterlijk op 20 april 2023 in per e-mail naar info@vortech.nl.

De winnaars worden op 30 april bekendgemaakt. De oplossing die zowel het snelst als het kortst is wordt bekroond met de Pi-medaille. De ontwikkelaars van oplossingen die ofwel het snelst zijn ofwel het kortst, maar niet beide, ontvangen een paar wiskundesokken.

Medewerkers van VORtech en hun gezinnen kunnen niet deelnemen want zij hebben al eerder de kans gehad in de interne challenge.