VORtech Blog

2024-01-09

GPGPU: laagdrempelige hardware voor zware berekeningen

Als de rekentijd voor jouw applicatie een probleem is, dan is een general-purpose graphics processing unit (GPGPU) misschien een oplossing. GPGPU’s kunnen berekeningen soms een ordegrootte versnellen. Een extra voordeel is dat ze per berekening veel minder vermogen gebruiken. Maar het is niet altijd eenvoudig om hun kracht te benutten en het werkt alleen voor toepassingen die aan specifieke eisen voldoen.
Lees meer
2023-12-12

Hoe goed waren de voorspellingen voor 2024?

VORtech ontwikkelt voor - en met - haar klanten rekenprogrammatuur. Vaak gaat het daarbij om het berekenen van verwachtingen. Van waterstanden tot verkeersstromen, van de ontwikkeling van duurzame energie tot de uitstoot van chemische processen. Maar sommige dingen laten zich niet met berekeningen voorspellen. Zijn mensen dan toch in staat om een goede inschatting te maken? Als eindejaarsactie vroegen we onze relaties naar hun verwachtingen op drie specifieke onderwerpen. Inmiddels weten we van de eerste vraag wat het goede antwoord was.
Lees meer
2023-11-13

Nieuws over het team

VORtech groeit de laatste jaren relatief snel. Waar we tot nu toe gemiddeld één extra medewerker per jaar aannamen, hebben we in het afgelopen jaar vijf nieuwe collega’s aangenomen. Lees in onze blog meer over onze nieuwe toppers Martina, Sander, Mat, Hunter en Edo (vlnr op de foto).
Lees meer
2023-11-09

Six rules for co-development

Tegenwoordig zijn de technologische mogelijkheden zo groot en complex dat veel systemen worden gebouwd in een samenwerkingsverband van gespecialiseerde bedrijven. Dit heeft als voordeel dat er gebruik wordt gemaakt van de best mogelijke kennis en ervaring, maar kent ook valkuilen. We geven u graag onze 6 ervaringsregels, geïllustreerd met de ervaringen uit een recent project.
Lees meer
2023-11-02

How will Machine Learning change Computing and Simulation?

De komst van ChatGPT heeft iedereen ervan bewust gemaakt dat machine learning de manier waarop we leven en werken fundamenteel zal veranderen. Ook op het gebied van voorspellingen en simulatie zal hierdoor het nodige veranderen: er ontstaan spannende en interessante nieuwe mogelijkheden. In deze blog verkennen we het potentieel van machine learning voor voorspellingen en simulatie.
Lees meer
2023-06-13

Virtuele hersenen

VORtecher Bas van ‘t Hof heeft voor de Universiteit Leiden programmatuur gemaakt om de verspreiding van medicijnen in de hersenen te berekenen. Daardoor kunnen onderzoekers die deze verspreiding theoretisch onderzoeken nu voor het eerst zien wat hun werk concreet betekent. Dat maakt het mogelijk om betere medicijnen ontwikkelen met minder proefdieren.
Lees meer
2023-05-03

Winnaars van de Pi-dag challenge 2023

De Pi-dag challenge 2023 heeft overtuigende winnaars opgeleverd en ook daarnaast heel interessante inzendingen. Ze getuigen deels van inventiviteit om loopholes in de regels te benutten, en daarmee van creativiteit, maar ook zeker van een enorme slimheid in programmeren.
Lees meer
2023-04-14

4 takeaways from the 2023 SIAM conference on Computational Science and Engineering

The 2023 edition in Amsterdam offered a showcase of everything that is going on in the field, from software management, digital twins, and machine learning to impressive applications.
Lees meer
2023-03-13

De Pi-dag challenge 2023

Een oproep aan alle programmeer-enthousiastelingen: stuur je Python-code voor de Pi-dag challenge 2023 uiterlijk 20 april in.
Lees meer
2022-09-06

Automating a simulation workflow

In many companies, the workflow around simulations is a highly manual and error-prone process. Automating a simulation workflow saves time and effort. Moreover, it makes the process far more reliable, and it opens new possibilities.
Lees meer
Next