Grondwatermodel geoptimaliseerd met OpenDA

Bij het gebruik van een grondwatermodel is een goede instelling van de parameters belangrijk. Die waarden kunnen automatisch afgeleid worden uit metingen door gebruik te maken van de OpenDA data-assimiliation tool.

 

Hydrologisch consultant Harry Boukes heeft dit laten zien, gebruik makend van drukmetingen in pompputten. Hij bestudeerde hoe het aan- en uitschakelen van de ene pomp de drukken in nabije pompen beïnvloed. Daaruit kan hij kD, c en S waarden afleiden voor een MODFLOW model. Om dat te doen, maakt hij gebruik van de OpenDA data-assimilatie tool. OpenDA is gratis open source software dat dient voor modelkalibratie maar ook voor andere vormen van gecombineerd gebruik van metingen en modellen. VORtech heeft Harry geholpen met het maken van de koppeling tussen OpenDA en get grondwatermodel MODFOW. Omdat we zeer vertrouwd zijn met OpenDA was het maken van de koppeling maar een paar dagen werk.

Harry Boukes vond dat OpenDA inderdaad in staat is om heel goede schattingen te vinden voor de parameters, waarmee de waargenomen drukmetingen goed verklaard kunnen worden. Maar niet alleen de kwaliteit van de parameters is goed. OpenDA bleek ook nog eens zeer efficiënt te zijn en een goede oplossing in veel minder tijd te vinden dan tools die in het verleden geprobeerd zijn. Het enige nadeel is dat OpenDA nog wat lastig te gebruiken is voor iemand die niet zoveel ervaring heeft. Harry Boukes en VORtech onderzoeken nu of er financiering te vinden is om een goede gebruikersinterface te maken rondom OpenDA. Daarmee zou het ook voor minder ervaren hydrologen bruikbaar worden.

Het artikel Modflow optimalisatie met OpenDA beschrijft het werk in detail. Als iemand de ontwikkelde tools wil gebruiken, neem dan gerust contact met ons op.