Consultancy

Door onze jarenlange ervaring met rekenintensieve programmatuur zijn we goed in staat om hierover te adviseren en trainingen te geven. Met onze tweedaagse modelscan brengen we voor u de mogelijkheden en moeilijkheden van uw programmatuur in kaart.

Hoe goed is uw bedrijfskritische rekenprogrammatuur?

Bedrijfskritische rekenprogrammatuur ontstaat vaak organisch. Het begint met een eenvoudig programmaatje om snel wat berekeningen te doen. Jaren later is het uiteindelijk een stuk software van vele tienduizenden of zelfs miljoenen regels code geworden. De eerste ontwikkelaars zijn vaak niet getraind als wetenschappelijk programmeur. Naarmate de software belangrijker wordt voor de organisatie ontstaat dan de vraag of alles wel goed geborgd is en of het niet goedkoper of efficiënter kan.

VORtech kan helpen met advies bij het beantwoorden van dit soort vragen. Onze mensen zijn opgeleid als scientific software engineer en hebben langdurige ervaring op dit gebied. Ze weten hoe dingen het best geregeld kunnen worden en wat er wel en niet werkt. Omdat consultancy een belangrijk aspect is van het werk, zijn ze bovendien opgeleid om u op professionele manier te adviseren.

Typische vragen

Vragen die onze klanten ons vaak stellen zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe kan ik het beheer van de programmatuur goed organiseren?
  De achterliggende vraag is dan vaak: kan het niet goedkoper? Of: loop ik niet het gevaar dat de programmatuur opeens onbruikbaar wordt als de oorspronkelijke ontwikkelaars afscheid nemen? We kennen de juiste antwoorden op deze vragen. Maar we erkennen ook dat elke organisatie uniek is en om een unieke aanpak vraagt.
 • Hoe kan ik de performance van mijn programmatuur verbeteren?
  Rekenprogrammatuur werkt vrijwel altijd op de grens van toelaatbare rekentijd en geheugengebruik. Voor veel bedrijven ontstaan er nieuwe kansen als die grenzen aanzienlijk opgerekt zouden kunnen worden. VORtech kan u vertellen hoe u de rekentijd kunt verkorten en het geheugengebruik kunt optimaliseren.
 • Hoe weet ik zeker dat mijn programmatuur de juiste uitkomsten geeft?
  Bij rekenprogrammatuur kunnen heel subtiele fouten optreden. Een ongelukkige manier van programmeren kan ervoor zorgen dat kleine afrondfouten opblazen en uiteindelijk de uitkomsten gaan domineren. Ook kunnen algoritmen net niet de goede uitkomst geven als ze onzorgvuldig geprogrammeerd worden. VORtech kent veel van de valkuilen en kan adviseren over methoden om dit soort fouten te detecteren.
 • Hoe hou ik de documentatie op orde?
  Documenteren is altijd een sluitpost. Weinig ontwikkelaars hebben er lol in om lange teksten te schrijven die toch niemand leest en die morgen alweer achterhaald zijn. We adviseren u graag over goede en werkbare methoden om ervoor te zorgen dat de kennis achter de programmatuur toegankelijk blijft.
 • Welke hardware zou ik moeten gebruiken?
  Er zijn slechts weinig bedrijven waar de IT-afdeling voldoende kennis heeft om geschikte systemen aan te schaffen voor zware berekeningen. We hebben een goed overzicht over wat er op dat gebied te krijgen is en wat er past bij een gegeven toepassing.

De Modelscan: in twee dagen een advies over uw programmatuur.

Op basis van onze ervaring hebben we de modelscan ontwikkeld. Gedurende twee dagen duiken we in uw programmatuur, praten we met de ontwikkelaars en bestuderen we de organisatie rondom de software. Daarbij kijken we ook met name naar vraagstukken die op dit moment bij u leven. Op basis van onze verkenning brengen we een rapportage uit die aangeeft wat er goed is en advies geeft waar ruimte is voor verbetering.

Training Scientific Software Engineering

Scientific Software Engineering is anders dan gewone softwareontwikkeling. Daarom hebben we een tweedaagse training ontwikkeld waarin we cursisten opleiden in de juiste manier om wetenschappelijke software te ontwikkelen. Daarbij besteden we niet alleen aandacht aan zaken als ontwerp, versiebeheer en testen, maar ook aan zaken als code-standaarden en documentatie. De training wordt incidenteel gegeven op basis van open inschrijving, maar kan ook in-house gegeven worden.

VORtech heeft een Nederlandstalige brochure beschikbaar over deze laagdrempelige vorm van consultancy: Modelscan: Voor een duidelijk beeld.

Geïnteresseerd?
Als u geïnteresseerd bent in onze adviesdiensten, neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Neem contact op