Verwachtingen voor 2024

VORtech ontwikkelt voor – en met – haar klanten rekenprogrammatuur. Vaak gaat het daarbij om het berekenen van verwachtingen. Van waterstanden tot verkeersstromen, van de ontwikkeling van duurzame energie tot de uitstoot van chemische processen. Maar sommige dingen laten zich niet met berekeningen voorspellen. Zijn mensen dan toch in staat om een goede inschatting te maken? Als eindejaarsactie vroegen we onze relaties eind 2023 naar hun verwachtingen voor 2024 op drie specifieke onderwerpen die onze interesse hebben:

  • De programmeertaal Python. Deze taal is de afgelopen jaren de meest populaire programmeertaal geworden, die ook gebruikt wordt voor complexe berekeningen en machine learning.  In november 2023 scoorde Python 13,86% in the TIOBE index. Zal deze taal nog verder groeien in populariteit of gaat een andere taal marktaandeel afsnoepen?
  • De Europese exascale supercomputer die dit jaar in Duitsland in gebruik genomen gaat worden belooft een van de krachtigste computers ter wereld te worden, met meer dan een biljoen berekeningen per seconde. Maar andere landen zitten niet stil. Zal deze computer inderdaad de top van de ranglijst bereiken?
  • Earth Overshoot Day is de dag in het jaar waarop we met elkaar meer resources gebruikt hebben dan de aarde in een jaar kan leveren. De dag valt steeds eerder in het jaar, in 2023 op 2 augustus. Bij VORtech willen we met ons werk graag bijdragen aan een duurzamere wereld. Zou Earth Overshoot Day in 2024 later in het jaar gaan vallen dan 2 augustus?

In de figuur hieronder staan de uitslagen van de enquête die we in december 2023 hebben gehouden. Daar komen opvallende dingen uit:

  • Onze relaties verwachten dat Python nog verder in populariteit gaat stijgen want de overgrote meerderheid van de deelnemers schat in dat die tenminste 14% zal zijn, dus hoger dan in november 2023. Merk op dat er een fout zat in de categorieën.
  • Onze relaties hebben er behoorlijk veel vertrouwen in dat de Europese Exascale computer in elk geval bij de snelste tien zal behoren.
  • Over Earth Overshoot day zijn onze relaties dan weer wat pessimistisch: ze verwachten vrijwel allemaal dat de mensheid nog minder zuinig met de aarde zal omgaan.

In 2024 zullen we de verwachtingen verifiëren en zien wat de waarde is van de menselijke intuïtie. Volg onze blog en onze LinkedIn-pagina om in de loop van dit jaar te zien wat de goede antwoorden waren.