Hoe goed waren de voorspellingen voor 2024?

VORtech ontwikkelt voor – en met – haar klanten rekenprogrammatuur. Vaak gaat het daarbij om het berekenen van verwachtingen. Van waterstanden tot verkeersstromen, van de ontwikkeling van duurzame energie tot de uitstoot van chemische processen. Maar sommige dingen laten zich niet met berekeningen voorspellen. Zijn mensen dan toch in staat om een goede inschatting te maken? Als eindejaarsactie vroegen we onze relaties eind 2023 naar hun voorspellingen voor 2024 op drie specifieke onderwerpen die onze interesse hebben:

  • De programmeertaal Python. Deze taal is de afgelopen jaren de meest populaire programmeertaal geworden, die ook gebruikt wordt voor complexe berekeningen en machine learning.  In november 2023 scoorde Python 13,86% in the TIOBE index. Zou deze taal nog verder groeien in populariteit of zou een andere taal marktaandeel afsnoepen?
  • Earth Overshoot Day is de dag in het jaar waarop we met elkaar meer resources gebruikt hebben dan de aarde in een jaar kan leveren. De dag valt steeds eerder in het jaar, in 2023 op 2 augustus. Bij VORtech willen we met ons werk graag bijdragen aan een duurzamere wereld. Zou Earth Overshoot Day in 2024 later in het jaar gaan vallen dan 2 augustus?
  • De Europese exascale supercomputer die in 2024 in Duitsland in gebruik genomen gaat worden belooft een van de krachtigste computers ter wereld te worden, met meer dan een biljoen berekeningen per seconde. Maar andere landen zitten niet stil. Zou deze computer inderdaad de top van de ranglijst bereiken?

Hieronder laten we zien wat de uitslagen van de enquête was die we in december 2023 hebben gehouden. Voor de eerste vraag weten we inmiddels het antwoord. Voor de twee andere vragen weten we dat later dit jaar.

De populariteit van Python

De populariteit van Python in de Tiobe-index van mei was 16,33%, dus meer dan 14%. In de afbeelding hieronder staan voorspellingen die onze relaties eind 2023 maakten. De overgrote meerderheid koos voor meer dan 14% en dat was dus inderdaad een goede inschatting.  Er zat weliswaar een fout in de categorieën maar dat maakt voor het resultaat uiteindelijk niet uit, want ook de categorie 14%-15% dekt niet de uiteindelijke score van Python.

De opmars van Python is opvallend. In vier maanden tijd is de populariteit met zo’n 2,5% toegenomen. Historisch gezien is Python met name sinds 2018 in de lift. Dat zal zeker te maken hebben met de opkomst van data science en machine learning, waarvoor Python de meest gebruikte taal is. Maar Python wordt inmiddels ook voor veel andere toepassingen gebruikt omdat steeds meer mensen er vertrouwd mee zijn.  Omgekeerd leidt de populariteit van de programmeertaal er ook toe dat steeds meer mensen het willen leren. VORtech wordt zeer regelmatig gevraagd om Python-trainingen te geven, zowel op basisniveau als voor geavanceerde onderwerpen.  De VORtechers hebben veel Python-ervaring, volgen de ontwikkelingen op de voet en delen hun kennis graag. Neem gerust contact met ons op als u belangstelling heeft voor een Python-training.

Wat overigens ook opvallend is aan de Tiobe-index van mei is dat Fortran weer in de top 10 staat. Deze taal is blijkbaar weer helemaal terug nu software voor complexe berekeningen steeds belangrijker worden. Ook daarvoor biedt VORtech trainingen aan, als een van de weinige partijen die deze kennis nog actief onderhouden en benutten.

How popular is Python on May 1st, 2024

De datum van Earth Overshoot day

In onderstaande afbeelding is te zien dat onze relaties wat pessimistisch zijn over Earth Overshoot day: ze verwachten vrijwel allemaal dat de mensheid nog minder zuinig met de aarde zal omgaan. In augustus weten we het antwoord.

Rangorde van de Europese Exascale computer

Onze relaties hebben er behoorlijk veel vertrouwen in de Europese Exascale computer. De voorspellingen zijn dat deze in elk geval bij de snelste tien zal behoren, zoals te zien is in onderstaande afbeelding. In november zullen we weten wat het geworden is.