VORtech Pi-dag actie

De opmars van algoritmen: vieren of vrezen? 

Waarom we aandacht besteden aan pi-dag 

Bij VORtech werken we veel aan het versnellen en verbeteren van software voor complexe berekeningen. Vaak is wiskunde daarbij essentieel. Het helpt ons om slimmere, efficiëntere en nauwkeurigere algoritmen te bedenken en uit te werken. 

Uit erkentelijkheid voor de wiskunde en wiskundigen, besteden we jaarlijks aandacht aan de International Day of Mathematics, ook wel pi-dag genoemd, op 14 maart (in Amerikaanse notatie 3.14, de eerste 3 cijfers van pi). 

Pi-dag: even stil staan bij de rol van wiskunde in ons leven en onze economie 

Pi-dag is met de jaren steeds relevanter geworden. Algoritmen, en daarmee wiskunde, worden steeds belangrijker bij bedrijven en in het dagelijks leven.  

Vaak maken algoritmen ons leven of onze bedrijfsvoering beter en makkelijker. Denk aan het vinden van de optimale manier om pakketjes over distributiecentra te verdelen, aan slimme laadpalen die elektrische voertuigen zo goedkoop mogelijk opladen, of de gepersonaliseerde aanbevelingen op Netflix. Dit jaar is er op het Nederlands Mathematisch Congres op dinsdagmiddag 19 april een sessie die helemaal gewijd is aan praktische problemen waarin wiskunde de oplossing brengt. Bijvoorbeeld het aanpakken van verontreiniging in riolen en de verbetering van de prestaties van 5G-netwerken. Een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen. 

Maar er is ook een schaduwkant aan het gebruik van algoritmen. Er zijn talloze manieren waarop een slecht gemaakt algoritme, of onzorgvuldig gebruik ervan, kan leiden tot narigheid. Denk bijvoorbeeld aan de toeslagenaffaire, waarbij etnisch profileren in het algoritme ingebakken was. Of de creditcard van Apple die vrouwen minder krediet geeft. Maar ook in puur technische toepassingen is het uitkijken geblazen: een algoritme kan totaal verkeerde stuursignalen geven in situaties waar het niet op berekend is. Denk aan de ongelukken die de autopilot van Tesla soms maakt. 

Het is dan ook een goede zaak dat de Nederlandse overheid en de Europese Unie bezig zijn om het gebruik van algoritmen te reguleren. 

Al met al zijn algoritmen, en daarmee wiskunde, enorm belangrijk aan het worden voor mens, maatschappij en bedrijfsleven. Een goede reden om daar op pi-dag even bij stil te staan. 

pi bakblik
VORtech pi-dag prijsvraag 
Wij vinden pi-dag een leuke aanleiding voor een prijsvraag. De prijs is een pi-bakvorm. De prijs gaat naar de inzender die het langste Nederlandse woord bedenkt waarin “pi” voorkomt. Het woord Pizza hadden we zelf al bedacht, dus woorden van 5 letters of minder vallen bij voorbaat af. Stuur je woord uiterlijk 31 maart naar info@vortech.nl.